Möte på SCÄ

Idag har jag varit på mitt möte på SCÄ. Jag fick träffa överläkaren som jag hade mitt första möte med. Tycker hon är trevlig och tar mig på allvar. Det märks att de verkligen är specialiserade här på den problematiken jag har. Hon gick igenom vad den här Luna dagenhet innebär, som är det alternativ som jag önskar jag ska få delta i.

Luna dagenhet erbjuder 16 veckors gruppbehandling med åtta deltagare per grupp. Behandlingen är schemalagd och bedrivs som halvdag, 5 dagar i veckan. När behandlingen påbörjas gör jag en behandlingsplan tillsammans med min endividuella behandlare (det är alltså inte enbart gruppterapi utan både och). Behandlingsplanen utgår från symptom, självbild och relationer. Den individuella behandlaren träffar man regelbundet.

Behandlingen består i ett antal olika arbetsområden, som behandlas varje vecka. De består i följande:

Pedagogiska måltider
Lunchen äter vi varje dag på en närbelägen restaurang. Målsättningen är att normalisera ätandet, lära sig att se och förstå vad en normalportion är. En av behandlarna finns ofta med som stöd vid lunchen. Mellanmålen äter vi på Luna.
En viktig del av behandlingen är att föra daglig matdagbok. Den hjälper mig att se hur mitt faktiska ätande ser ut och det är grunden för att man skall kunna aktivt ändra sina matvanor

Grupppsykoterapi
Två gånger i veckan har vi samtal i grupp. I gruppen kan jag ge uttryck för mina inre tankar och känslor. Detta ska bidra till en förändring av min uppfattning om mig själv och mitt samspel med andra människor. Det möjliggör en ökad förståelse för mina ätstörningssymptom och dess funktion i mitt liv, vilket är en förutsättning för förändring och tillfrisknande.

Bildterapi
Bildterapi är en form av psykoterapi där bilden används som uttrycks- och kommunikationsmedel.

Temagrupp
I temagruppen arbetar vi psykopedagogisk med bland annat patientutbildning för att få ökad kunskap om ätstörningen. Andra teman är att hitta de styrkor och resurser jag redan har och de fördigheter som jag kan utveckla. Exempel på teman är fysiologiska konsekvenser av att ha en ätstörning och näringslära.

Kroppskännedom
Basal kroppskännedom är en behandlingsform som syftar till att återfinna kroppens naturliga balans och den grundande kontakten med underlaget och samtidigt en övning i mental närvaro och koncentration.Det som händer nu är att jag ska gå vidare till en ytterligare bedömning där jag ska få träffa en av de som håller i behandlingen. Hon eller han ska träffa mig två till tre gånger för att göra en mer ingående analys om denna typ av behandling passar just mig. De är även väldigt noga med att gruppsammansättningen ska bli så optimal som möjligt, för att alla deltagare ska få ut så mycket som möjligt av behandlingen. Blir bedömningen att jag passar för detta ställs jag i deras kö för att påbörja behandlingen. Fösta steget i bedömningen idag har jag iallafall tagit, där läkaren ansåg att jag skulle skickas för vidare bedömning. Behandlingen startar var åttånde vecka. Första starten är den 28 februari, den andra blir i slutet av april.

Jag hoppas ju självklart att jag ska få möjlighet att starta i slutet av februari men i dagsläget vet jag inget alls.
Som jag sa till läkaren idag, jag vill ju inget annat än att få komma igång med någon behandling, för detta gör mig rent ut sagt vansinnig. Nu hoppas jag att jag har turen med mig.

Så snälla, håll alla tummar ni kan att jag kommer in på detta...och att jag kommer med i första gruppen! 

Kram

Kommentarer
Postat av: Mari

Självklart håller jag tummarna :)

2011-01-11 @ 21:44:56
URL: http://mkemppainen.blogg.se/
Postat av: Malin svarar

Tack Mari, vad gullig du är! Kram

2011-01-12 @ 10:41:55
Postat av: Madde

Håller alla tummar för dig! Hoppas du inte behöver vänta till april!

2011-01-12 @ 12:34:44
URL: http://tildesmamma.webblogg.se/
Postat av: Malin

Hoppas verkligen du får komma med nästa start! Ju fortare desto bättre tror jag. Kram!

2011-01-12 @ 13:35:57
URL: http://alicesochastridsmamma.blogspot.com/
Postat av: Malin svarar

Tack Madde och Malin, vad skönt att jag har så många som håller tummarna för mig!! Kram

2011-01-12 @ 16:58:59
Postat av: Annika

Jag känner på mig att det är din tur nu. Håller alla tummar OCH tår på att din nystart blir i februari. :) Kram

2011-01-13 @ 21:50:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0