Nyckelfrågor

Varför äter jag fel när jag vet hur jag ska äta rätt?

För att kunna förändra ett beteende vare sig det handlar om att man äter för mycket eller felaktigt, spelar bort sina pengar, handlar mer än man har råd med måste man börja med att ta reda på orsakerna till varför man handlar fel när man vet precis hur man ska göra för att handla rätt.

Jag har därför fått sex stycken frågor som jag ska arbeta med för att ta reda på varför jag äter för mycket och vid vilka tidpunkter eller tillfällen jag gör det. Frågorna återfinns i boken Gå ner i vikt med kognitiv beteendeterapi av Lisbeth Stahre.


1. Vad har hänt idag?  Beskriv händelser/situationer på arbetet och hemma som på olika sätt engagerat dig och berört dig.
Försök allra först att identifiera händelser under dagen, som har gett upphov till negativa tankar och obehagliga känslor.

2. Hur har du tänkt kring händelserna? Vilka känslor har händelserna väckt hos dig?
Vad tänkte du under och efter de olika händelserna/situationerna? Det är viktigt att du lär dig identifiera dina tankar kring olika situationer - och då framför allt om det är positiva eller negativa tankar.

3. Hur tror du din uppfattning av dagens händelser har påverkat ditt ätbeteende?
Åt du av bara farten medan du tänkte på det som hänt? Åt du för att dölja en känsla av obehag i kroppen?

4. Om du tänker igenom de händelser som du tagit upp, anser du att dina tankar och slutsatser av det som har hänt är realistiska?
När man själv står mitt uppe i en situation är man nästan alltid övertygad om att man bedömer situationen rätt. Efter några timmar kan man ibland börja tveka. Vad anser du själv om dina reaktioner på det som hänt idag? På det som hänt igår?

5. Skulle man kunna tolka händelsen/händelserna på ett annat sätt än vad du har gjort?
Tror du att din väninna, arbetskollega, man/hustru skulle reagera som du gjorde  på det som hänt? Om du svarar nej - av vilken anledning tror du att de skulle ha reagerat annorlunda?  Stämmer deras uppfattning med hur du upplever det som hänt dig? Har du lätt att för att uppfatta det som händer dig alltför negativt? Alltför positivt? Ser du ofta dig själv till orsak till saker som går snett? Eller gör du tvärtom - lägger skulden på andra?

6. Hur skulle en annorlunda tolkning av det som hände i dag ha kunnat påverka ditt ätbeteende under dagen, tror du?
Pröva fantisera lite: Tror du att ett annat förhållningssätt från din sida till någon av dagens eller de senaste dagarnas händelser skulla ha påverkat ditt ätbeteende på annat sätt? Hur då i så fall? Vilka slutsatser drar du av dina svar?Så detta är det jag brottas med just nu, vilket inte är en lätt match direkt, plus att skriva matdagbok varje dag. Igår var jag även till läkaren, en läkare som är specialist på just ätstörningar. Jag hade fått lämna blodprov i förväg och det visade sig att jag hade en aningens felaktiga värden vad gällde min ämnesomsättning. De var inte väldigt avvikande men dock lite grann, så ska ta nya prover om en måndad för att se hur det ser ut då.

Det togs beslut att jag blir sjukskriven till sista april plus att jag ska få börja äta en medicin som ska dämpa överätningsinpulserna/bulimi.

Kampen fortsätter....Kampen mot mig själv!


Kommentarer
Postat av: Emma Aludden

Puss på dig du är bäst - en riktig kämpe! Jag står brevid och hejjar för fullt. Du kommer att fixa det här galant gumsan!

2010-02-25 @ 07:25:37
URL: http://aludden.com
Postat av: Linnea

Du har så rätt i det du skriver, man måste trots allt leva undertiden man väntar.....! Skönt att höra att du kämpar på, du kommer fixa det!

Kramar Linnea

2010-02-25 @ 10:40:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0