Tre alternativ

Här kommer en sammanfattning av de tre alternativen som jag kommer att lottas bland ifall jag tackar ja till forskningprojektet.

Alternativ 1
Självhjälpsbehandling med Internetstöd : Fairburns självhjälpsmanualBehandlingen går ut på att jag själv är mycket aktiv eftersom det är en självhjälpsbehandling, och jag kommer att ha stöd av en behandlare som jag har kontakt med en gång i veckan via internet. Boken "Att övervinna hetsätning" är kärnan i behandlingen, och den är uppdelad i två delar. Del 1 presenterar fakta kring ätstörningar, med särskild fokus på hetsätningsproblem. Del 2 innehåller en konkret självhjälpsmanual med noggranna instruktioner om hur man går till väga. Manualen är uppdelad i sex steg, och till varje steg hör hemuppgifter och checklistor som stöd för att bit för bit få kontroll över ätandeproblemen.

Behandlarens roll är att hjälpa mig följa manualen. Tillsammans kommer vi att utvärdera hur det går för mig, och behandlaren hjälper mig vidare med tips och uppmuntran

Alternativ 2
Självhjälpsbehandling med internetstöd : Salut BNVi fokuserar enligt KBT-principer på konkret och målinriktad arbete med ätstörningssymptomen. Salut BN är en interaktiv behandling som består av sju steg innehållande lektioner, övningar och exempel som kommer att hjälpa mig att gradvis förändra min livsstil och förbättra mitt ätbeteende. I de sju stegen ingår att :

- förbereda för förändring
- självobservationer
- förändra sitt beteende
- identifiera och lösa sina problem
- förändra sitt sätt att tänka
- bejaka sig själv och
- förebygga återfall.

Till varje steg finns hemuppgifter eller särskilda övningar som jag registerar via hemsidan, där jag också har kontakt med min handledare. På hemsidan får jag återkoppling på mitt arbete i form av diagram och veckosummeringar så att jag kan få en tydlig överblock över min utveckling.

Kliniska utvärderingar i av behandlingen i fyra europeiska länder (Spanien, Sverige, Tyskland och Schweiz) visar på en klar minskning av bulimiska symtom och relaterade svårigheter.


Alternativ 3
Programbaserad 16-veckors gruppbehandling ; Luna dagenhetBild lånad från SCÄ:s hemsida

Luna är en gruppbaserad dagenhet för vuxna patienter.

Luna erbjuder en 16 veckors gruppbehandling som är schemalagd i en för- eller eftermiddagsgrupp med åtta deltagare i varje.

För varje patient görs en individuell plan som utgår från symtom, självbild och relationer. Behandlingsarbetet sker i dagliga grupper - pedagogiska måltider, gruppsykoterapi, bildterapi, kroppskännedom och temagrupp. Utöver detta har patienten individuella samtal med sin behandlare varje vecka. Vi använder matdagbok för att utforska och förändra mönster kring ätandet. Jag får träna på både att äta normalportioner som serveras och att själv lägga upp en lagom portion. Jag och min enskilda behandlare arbetar fram en individuell behandlingsplan och träffas varje vecka för enskilda samtal.

Behandlingen pågår måndag till fredag 3½ timme per dag i 16 veckor.
Som ni förstår är det inget lätt val att göra. Alla behandlingar låter ju bra på sitt sätt även om jag kanske helst av allt skulle vilja hamna i alternativ 3. Detta är ju inget jag kan påverka själv utan detta lottas ju. Även om jag skulle tacka nej till projektet så är det ingen säkerhet att  jag kan få just dagbehandlingen. Många tankar är det som snurrar nu!

Kram


Kommentarer
Postat av: Madde

Jag förstår att det är ett svårt val. Om du är med i projektet, så får vi hoppas att du kommer på alt 3. Utifrån mig själv så har jag svårt att tro att det där med internet skulle hjälpa lika bra, men eftersom att det finns studier som visar att det funkar så gör det säkert det! :)

Jag vet hur värdefullt det är att vara på en dagverksamhet. Man kan liksom inte "smita" undan då. Men hur som helst så vet du vart jag finns om du vill ringa och bolla lite eller bara prata! Kram på dig!

2010-12-09 @ 22:54:39
URL: http://tildesmamma.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0