Många tankar

Jag orkade aldrig uppdatera efter mitt besök på SCÄ igår och nu kommer ett riktigt långt inlägg. Hoppas ni orkar läsa ändå, fast det bara är en massa text och inga roliga bilder.... Mötet tog verkligen musten ur mig. Kände mig som en urvriden disktrasa och alldeles tom i huvudet när jag kom därifrån. Stepwise-bedömningen tog över två timmar att genomföra. Först blev jag intervjuad av psykologen som ställde all världens frågor om allt mellan stress, ångest och ätstörningar till livssituation och vilka händelser jag hade upplevt senaste tiden. När han var klar med den intervjun var det sedan dags för mig att själv sätta mig vid datorn och svara på en mängd olika skattningsfrågor, säkert 200 frågor. Det var verkligen inte lätta frågor bitvis, så jag kände mig ganska utlämnad.

När detta var klart fick psykologen fram en bedömning om hur min situation är och vilken typ av behandling som skulle vara effektiv just för mig. Han kom fram till att jag har ätstörning UNS. Med UNS menas utan närmare specifikation. Anledningen till att jag klassas in där är att jag inte fullt ut varken passar in i facket bulimi eller facket hetsätning utan har en kombination av dessa två. Det konstaterades också att jag lider av depression i samband med detta.

Av alla dessa frågor som ställdes kom psykologen fram till att jag skulle passa i ett forskningsprojekt som nu genomförs inom ämnet ätstörningar, eftersom min symptombild förväntas uppnå positiva resultat i behandlingen.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) har enligt forskning visat sig vara en effektiv behandling för bulimi och liknande ätstörningar. Syftet med forskningsprojektet är att utvärdera effekterna av två varianter av Internetbaserad KBT och att jämföra dom med effekterna av ett etablerat behandlingsprogram vid Stockholms centrum för ätstörningar (SCÄ). Forskningsprojektet är en randomiserad klinisk studie. Det innebär att jag lottas till en av tre behandlingsformer; två varianter av KBT-baserad självhjälpsbehandling med Internetstöd, eller en programorienterad gruppbehandling.


♦ Deltagandet i projektet avviker inte avsevärt från normalt behandlingsförfarande på SCÄ. Den väsentliga skillnaden är att data samlas in för forskning samt att jag har möjlighet att delta i Internetbaserad behandling när jag deltar i projektet, och mina uppgifter behandlas med sekretess.

♦ Det finns inga kända risker med att delta i något av de tre behandlingsalternativen. Alla behandlingar har forskningsunderlag eller utvärdering som visar goda resultat för bulimi och liknande ätstörningar.

♦ Alla behandlingar pågår under 16-24 veckor och jag kan när som helst avbryta mitt deltagande i projektet utan att det påverkar möjligheten till vidare vårdinsatser.

Jag måste bestämma mig inom en vecka om jag vill delta i detta projekt. Om jag väljer att tacka nej så får jag komma tillbaka till läkaren jag träffade första gången och så kommer hon fram till vad jag ska få för behandling. Jag har alltså ingen aning om vad det kan bli. Som sagt, vilken typ av behandling jag ska få i projektet vet jag inte, utan det lottas fram.

Jag tänker beskriva den info jag har fått om respektive metod, men tror jag tar det i ett separat inlägg. Blir för mastigt det här. Så nu är det många, måååånga tankar som snurrar i mitt lilla huvud.

Kram


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0